top of page
Blog o Amazonu.jpg
1.png

Jak prodávat na Amazonu bez čárových kódů

Aktualizováno: 29. 8. 2023

Pro začínající prodejce na Amazonu jsou čárové kódy a obecně veškeré identifikátory mnohdy matoucí a vyvolávající spousty otázek, které si v článku přiblížíme.

Jak prodávat bez čárového kódu na Amazonu

Amazon má největší katalog produktů na světe a proto je pro něj důležité, aby je uměl rychle párovat se stejnými produkty různých prodejců. Na Amazonu se setkáte s mnoha identifikátory.


Nejpoužívanější identifikátory na Amazonu


EAN (European Article Number) je mezinárodní standard pro čárové kódy, který se používá k jednoznačné identifikaci výrobků a zboží. Skládá se z 13 číslic a je používán po celém světě.


UPC (Universal Product Code) je také mezinárodní standard pro čárové kódy, který se používá k jednoznačné identifikaci výrobků a zboží. UPC se skládá z 12 číslic a je používán převážně v Severní Americe.


FNSKU (Fulfillment Network Stock Keeping Unit) je čárový kód specifický pro Amazon přiřazený ke každému produktu prodávanému prostřednictvím FBA.


Amazon SKU (Stock Keeping Unit) je unikátní identifikační kód, kterým se produkt identifikuje v systému skladového hospodářství na Amazonu.


Amazon ASIN (Amazon Standard Identification Number) je unikátní identifikační kód, kterým se produkt identifikuje na Amazonu a umožňuje zákazníkům snadno najít produkt.


ISBN (International Standard Book Number) je identifikátor produktu používaný speciálně pro knihy a je obvykle spojen s datem vydání.




Potřebuji čárový kód pro prodej na Amazonu?

Odpověď může být ne i ano, záleží na tom, s jakým produktem na Amazon přicházíte. Všechny produkty, které chcete přidat do katalogu Amazonu vyžadují pro vytvoření produktové stránky tento jedinečný identifikátor, abyste mohli vyplnit pole "ID produktu".

Potřebuji čárový kod na Amazonu?

Pokud tento jedinečný identifikátor (čárový kód) nemáte, nabízí se vám 2 možnosti, jak postupovat:


1. Registrace čárového kódu

První možností je si čárový kód zaregistrovat. Nejlepší variantou, je získání kódu přímo od společnosti GS1, kterou Amazon sám doporučuje. GS1 je zkratka pro Global Standards 1, neziskové organizace, která vyvíjí a udržuje globální standardy pro obchodní komunikaci.


Další možností je využít třetích stran, které nakupují čárové kódy ve velkém od GS1 a poté je prodávají levně. Tímto způsobem lze dostat mnoho čárových kódů za zvýhodněnou cenu. Je nutné počítat s možnými komplikacemi, např. čárový kód byl prodán více zákazníkům.


2. Požádat Amazon o výjimku GTIN

Pokud je produkt, který chcete prodávat, vaší vlastní značky, nebo se jedná o obecný produkt bez značky či ručně vyrobený produkt, můžete Amazon požádat o výjimku z GTIN.


Pokud se chystáte prodávat produkt jiné značky, který nemá na produktech čárové kódy, můžete si se schválením vlastníka této značky o výjimku požádat také.


Jakmile získáte tuto výjimku pro konkrétní značku, nebudete muset znovu žádat při přidávání nových produktů pod touto značkou.


Příklad: Jakmile získáte výjimku pro značku BNA v kategorii sport, můžete pod touto značkou přidat neomezený počet produktů v dané kategorii.

Jak požádat o výjimku GTIN?

Požádat si o výjimku můžete přímo v prodejním rozhraní Amazonu. Budete odkázáni na stránku, kde budete muset uvést následující:

  • kategorii produktu

  • název značky

Žádost o výjimku z GTIN Amazon

Pokud je název značky způsobilý pro výjimku, čekají vás další kroky, mezi které patří nahrání obrázků produktu, kde bude viditelný název značky a fakt, že produkt nemá produkt čárový kód.


Pokud žádáte o výjimku pro značku, která není vaše, budete muset předložit tzv. "podpůrný dopis od vlastníka značky, výrobce nebo vydavatele“.


Po odeslání žádosti může trvat až 48 hodin, než vám Amazon sdělí vyjádření. Stav žádosti uvidíte ve svém "protokolu případů" a po kontrole obdržíte od Amazonu e-mailové oznámení se schválením nebo zamítnutím.



Co dělat, když nemám nárok na výjimku GTIN?

Pokud produkt, u kterého jste chtěli požádat o vyjímku nesplňuje podmínky, nemáte jinou možnost, než si čárový kód zakoupit.


Pomoc s výjimkou GTIN amazon

Potřebujete pomoci s výjimkou z GTIN nebo máte dotazy ohledně čárových kódů? Kontaktujte nás a my vám rádi poradíme.

bottom of page