top of page
Blog o Amazonu.jpg
1.png

Prodej na Amazonu a registrace k DPH

Aktualizováno: 1. 12. 2023

Pokud jde o prodej na Amazonu, určitě se nevyhnete daňové problematice s DPH, která je ještě více komplexnější, pokud se bavíme o mezinárodním prodeji. V tomto článku se vám ji budeme snažit co nejvíce přiblížit.

Registrave k DPH prodej na amazonu

Upozorňujeme, že uvedený text v článku má pouze informativní charakter. Nejedná se o daňové poradenství, a pro konkrétní dotazy se obraťte na daňové odborníky.


Pro snazší pochopení kontextu všech informací budeme vycházet ze situace, že jste český podnikatel, který se chystá prodávat na Amazonu v Německu. V článku se dozvíte:



 

Povinnost k registraci DPH

Na prodejce na Amazonu se může vztahovat povinnost registrace k DPH v jiném členském státě EU a to díky následujícím faktorům, které registraci vyžadují:


  • Obrat prodeje - Nově nastavená hranice pro povinnost registrace při prodeji zboží na dálku, je nastavena na 10 000 EUR v součtu pro prodej koncovým zákazníkům do všech zemí EU.

  • Uložení zboží - Pokud se chystáte přesunout své zboží do skladů Amazonu, musíte být registrováni k DPH v členském státě, kam se chystáte zásoby uložit.



Jak se zaregistrovat k DPH

Pokud se prodejce povinnost registrace k DPH pro prodeji na Amazonu týká, má následující dvě možnosti:

  • Využít režim One Stop Shop (OSS)

  • Registrovat se v každém členském státě


Režim One Stop Shop

Pokud prodejci vzniká povinnost registrace z důvodu překročení hranice obratu prodeje, může využít tohoto zvláštního režimu. Jedná se o režim správy DPH, který prodejci umožňuje využít jednotného správního místa a souhrnně odvádět DPH z veškerého přeshraničního prodeje a podávat jen jednoho souhrnné přiznání za všechny země.


Registrace do režimu OSS se provádí podle místa sídla podnikatele. Čeští podnikatelé se mohou registrovat elektronicky na portále Finanční správy. Registrace do tohoto režimu je dobrovolná.


Tento režim lze využít pouze pokud prodejci vzniká povinnost z důvodu překročení hranice obratu. Pokud prodejci vzniká povinnost registrace z důvodu uložení zásob, musí se registrovat přímo v daném členském státě, kde mu povinnost vzniká.



Registrace v členském státě

Druhou možností registrace k DPH je přímá registrace v členských státech. Tuto možnost musí prodejce zvolit, pokud mu vzniká z důvodu uložení zásob, tedy přesunu jeho obchodního majetku. V tomto případě má prodejce následující možnosti, jak se zaregistrovat:


  • Externí služby společností – na trhu existuje nespočet poskytovatelů registrace k DPH v členských státech.

  • VAT Services on Amazon – služba, díky které můžete využít Amazon jako prostředníka pro registraci a správu DPH.


VAT Services on Amazon

Služba VAT Services on Amazon je řešení pro prodejce na Amazonu, kteří mají povinnost platit DPH v Evropské unii. Tuto službu Amazon poskytuje ve Velké Británii, Německu, Francii, Itálii, Španělsku, Polsku a České republice.


Služba zahrnuje registraci k DPH, daňové zastoupení a plnění dalších daňových povinností jako podání, Intrastat. Více se o službě dočtete zde.


 

Příklad 1

Prodejce prodává své produkty v Německu způsobem FBM (zasílá ze svých skladů) a celkový obrat za posledních 12 měsíců činil 11 000 EUR. Jelikož přesáhl obrat pro přeshraniční prodej, má možnost se registrovat do režimu OSS nebo se registrovat napřímo k DPH v Německu.


Příklad 2

Prodejce prodává své produkty v Německu způsobem FBA (naskladnil do Amazonu). Jelikož došlo k přesunu zásob do jiného členského státu, musí se registrovat k DPH v Německu. Nemůže využít režimu OSS, který lze využít jen na přeshraniční prodej.

Pomoc s prodejem na Amazonu

Při zanedbání povinnosti registrace k DPH mohou prodejci vzniknout vážné komplikace, včetně pozastavení prodejního účtu.



bottom of page