top of page
Blog o Amazonu.jpg
1.png

Co je Fulfillment by Amazon (FBA)?

Fullfilment by Amazon (FBA) je jedinečná metoda plnění procesu objednávek poskytovaná Amazonem pro prodejce. Tato služba přebírá značné starosti spojené s procesy při prodeji zboží.

Co je Fulfillment by Amazon (FBA)

FBA je jedna z nejznámějších zkratek spojená s Amazonem, která může přinést značný růst a úspěch prodejům na Amazonu. V tomto článku si celé FBA detailněji rozebereme.



Obsah článku


 

Základní definice

Fulfillment by Amazon (FBA) je služba, která se prodejci stará o skladování zásob, plnění objednávek, vracení a zákaznický servis. Díky tomu mohou prodejci na Amazonu snížit starosti spojené s distribucí svého zboží a zaměřit se na další aspekty podnikání.


Přístup k robustní infrastruktuře a logistickým možnostem Amazonu nabízí řadu výhod, ale současně přináší i některé nevýhody, které je důležité zvážit. Pojďme si projít klíčové výhody a nevýhody FBA na Amazonu.



Výhody používání Fulfillment by Amazon (FBA)

  • Skladování a logistika: Amazon poskytuje rozsáhlou logistickou infrastrukturu a skladovací prostory. To znamená, že nemusíte sami skladovat a spravovat zboží.

  • Doručování a zákaznický servis: Amazon se stará o doručování vašich produktů a poskytuje zákaznický servis. To znamená, že se nemusíte starat o balení a přepravu zboží, ani o komunikaci se zákazníky ohledně objednávek.

  • Rychlost a spolehlivost: FBA umožňuje rychlé zpracování objednávek a rychlou dopravu zboží přímo ze skladů Amazonu. Mnoho zákazníků preferuje nákup přes FBA, kvůli kvalitě a spolehlivosti Amazonu. Tím se zvyšuje vaše důvěryhodnost jako prodejce.

  • Vícekanálový prodej: Když používáte FBA, můžete své produkty nabízet nejen na Amazonu, ale také na dalších platformách. To vám poskytuje přístup k většímu počtu zákazníků a zvýšené prodejní příležitosti.


Nevýhody používání Fulfillment by Amazon (FBA)

  • Poplatky: Používání služby FBA je spojeno s různými poplatky. Mezi hlavní zařazujeme poplatky za vyřízení objednávky a skladování, které vychází z velikosti a hmotnosti produktů a mohou být v některých případech vysoké.

  • Kontrola nad skladováním a dopravou: Při využívání FBA přenecháváte kontrolu nad skladováním a přepravou svých produktů Amazonu. To znamená, že nemáte přímou kontrolu nad procesem a nemůžete okamžitě reagovat na potenciální problémy, jako jsou poškozené zásilky.

  • Skladové limity: Amazon stanovuje omezení pro skladování produktů v rámci FBA. Pokud překročíte tyto limity, můžete se setkat s dodatečnými poplatky nebo dokonce s omezením možnosti skladování vašich produktů.


Poplatky za používání FBA

Poplatky za Fulfillment by Amazon se liší v závislosti na několika faktorech, jako je velikost a hmotnost produktů, doba skladování, a další možnosti jako jsou například příprava produktu, lepení štítků a balení.


  • Poplatek za skladování: Poplatek za skladování se vypočítává na základě velikosti a hmotnosti produktů a doby, po kterou jsou skladovány. Tyto poplatky rozdělujeme na měsíční a za dlouhodobé skladování starších zásob.

  • Poplatek za vyřízení: Tento poplatek se vztahuje na činnosti spojené s přijetím, balením a přípravou zboží pro odeslání.

  • Poplatek za přepravu: Poplatek za přepravu se vztahuje na náklady na dopravu zboží z distribučních center k zákazníkům. Poplatek se liší podle velikosti a hmotnosti produktu a vzdálenosti doručení


Nejlepší způsob, jak zjistit co nejpřesnější cenu FBA poplatků ke konkrétnímu produktu, je navštívit webové stránky s kalkulačkou a zadat požadované informace.



Jak začít s FBA

Jakmile budete mít aktivní prodejní účet, vyplněné požadované informace o svých produktech, chybí vám ke konci už jen 2 kroky:


Převést produkty do FBA: Tímto dáváte najevo, že máte zájem o to, aby Amazon skladoval, balil a doručoval vaše produkty. V tomto roce můžete být vyzváni k doložení různých dokumentů jako například bezpečnostní list.

Vytvořit plán přepravy: To zahrnuje výběr země, vyplnění informací o zásilce, označení a volby způsobu doručení. Je důležité dodržovat pravidla Amazonu pro přepravu a označování produktů, jinak nemusí být přijmuty.


Prodej na Amazonu

Závěrem..

Než se rozhodnete používat FBA, nezapomeňte zohlednit všechny proměnné jako jsou poplatky, podmínky a pravidla Amazonu. Pokud si nejste jisti, zda je FBA pro vás nebo máte otázky či nejasnosti, kontaktujte nás a my vám rádi pomůžeme.



bottom of page