top of page
Blog o Amazonu.jpg
1.png

Průvodce poplatky na Amazonu

Aktualizováno: 24. 8. 2023

Poplatky při prodeji na Amazonu jsou jedním z nejdůležitějších faktorů, které musí prodejci zvážit při rozhodování začátku prodeje. Kolik jsou poplatky Amazonu a jak se rozdělují?

Průvodce poplatky na Amazonu

Výhody a příležitosti, které Amazon nabízí, nejsou bez nákladů. Společnost si účtuje různé poplatky a provize za služby a podporu, kterou prodejcům poskytuje. Poplatky lze rozdělit do 4 kategorií:



 

Provize z prodeje

Provize z prodeje (tzv. referral fee) je jedním z hlavních poplatků, který se týká všech prodejců. Jedná se o poplatek za využití prodejního portálu a zprostředkování zákazníka.


Amazon tento poplatek účtuje z každého prodeje, který přes něj uskutečníte. Je založen na procentuálním podílu z prodejní ceny výrobku a jeho výše se liší v závislosti na kategorii produktu. Ve většině případů se tyto provize pohybují mezi 8% a 15% z ceny vašeho produktu.

Provize z prodeje na Amazonu

Poznámka: Pokud prodáváte způsobem FBM, musíte do ceny pro výpočet provize zahrnout i výši poštovného.



Poplatky za prodejní plán

Na Amazonu máte na výběr ze dvou prodejních plánů - Individual a Professional. Při porovnávání cen plánů vycházíme z měsíčního předplatného a transakčních poplatků za každý prodej.

Porovnání prodejních plánů Amazonu

Měsíční předplatné: toto předplatné se týká pouze profesionálního plánu, kdy je měsíční předplatné ve výši 39 EUR. Individuální plán nemá žádné měsíční předplatné.


Transakční poplatky: tyto poplatky se týkají individuálního plánu, kdy za každý prodej zaplatíte poplatek 0,99 EUR. Profesionálního účtu se tento poplatek netýká.


Příklad: Pokud prodáte 41 produktů za měsíc, bude muset s Individuálním plánem zaplatit transakční poplatky ve výši 40,59 EUR (41 x 0,99). Zatím co s Profesionálním plánem zaplatíte pouze předplatné ve výši 39 EUR, bez ohledu na počet prodaných produktů.


Poplatky za FBA (Fulfillment by Amazon)

Poplatky za Fulfillment by Amazon se liší v závislosti na několika faktorech, jako je velikost a hmotnost produktů, doba skladování, a další možnosti jako jsou například příprava produktu, lepení štítků a balení.


  • Poplatek za vyřízení: Tento poplatek se vztahuje na činnosti spojené s manipulací, balením a dopravou. Poplatek se liší na základě velikosti, hmotnosti produktu a vzdálenosti doručení.

  • Poplatek za skladování: Poplatek za skladování se vypočítává na základě velikosti a hmotnosti produktů a doby, po kterou jsou skladovány. Tyto poplatky rozdělujeme na měsíční a za dlouhodobé skladování starších zásob.


Nejlepší způsob, jak zjistit co nejpřesnější cenu FBA poplatků ke konkrétnímu produktu, je navštívit webové stránky s kalkulačkou a zadat požadované informace.

Kalkulačka poplatky FBA

Ostatní poplatky na Amazonu


Poplatky za vrácení peněz

Pokud zákazníkovi vrátíte peníze za objednávku, za kterou jste již obdrželi platbu, Amazon si účtuje administrativní poplatek. Tento poplatek se vypočítává z výše provizního poplatku, a jeho výše je buď 5 EUR nebo 20% podle toho, která hodnota je nižší.


Příklad: Pokud vrátíte zákazníkovi celkovou prodejní cenu ve výši 10 EUR v kategorii s provizí 15%, administrativní poplatek za vrácení peněz bude 0,30 EUR (10 EUR x 15% x 20%).

Pomoc s prodejem na Amazonu

Závěrem..

Před prodejem je nezbytné dobře porozumět struktuře a výši poplatků vzhtahujících se pro váše budoucí působení na Amazonu. Ačkoli se může zdát, že poplatky působí jako zátěž, je důležité si uvědomit, jaké možnosti Amazon prodejcům nabízí.


Pokud si s poplatky nevíte rady, kontaktujte nás a my Vám s jejich porozuměním poradíme.

bottom of page